07 October 2010

bahaya panadol

angkat tangan sapa tak pernah makan panadol??ahaks

4 oktober 2010

pagi : menghadapi manusia melepaskan marah dekat setengah jam jugalah kat tapak perhimpunan.then baru dimulakan nyanyian lagu..time tu hanya Allah yang tahu pening nya kepala ni dan sakitnya perut..mybe ada effect lepas tengok orang marah2..ish2..
terpaksa lah balik bilik tidur.sempat gak beli panadol kat koperasi sebab tak tahan sangat..balik2 tengok panadol extend yang tuk sendi2 tu..tak jadi la nak telan panadol tahan je la sakit2 tu.

petang: around hari 2..tdo je..bangun juga la then tdo ag sampai petang si fulanah ni ajak teman buka pose

si fulanah : weh..ko cmne ok dh pening kepala ngan sakit perut ko??

diba : ok gak lah..tapi td tak dapat nak telan panadol coz tersalah beli..aku nak panadol activefast..hoo feberet dh cepat rase lega..he

si fulanah : weh..pakwe aku kata, tak elok ah panadol tu..ada effect kat buah pinggang..cmne ntah tapi yang penting menganggu proses buah pinggang and mengambil masa untuk pulih balik dalam badan kita

diba : ko siyes ke??ak memang selalu je lau penin kepala and sakit perut, demam telan panadol..lau camtu ak takut gak..sekarang dah ah senang je aku tengok orang sakit buah pinggang


so after ni diba try tuk kurangkan and the best tak payah ambil panadol..muda ag plak tu..hari tua kang bahaya..ada kisah ni diba share kan tuk semua pembaca blog ini bagi sesiapa yang belum tahu secara terperinci...ianya merupakan kenyataan yang benar..

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.
Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.
Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.
Panadol adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?


Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.


p/s: so sekarang kita perlu berjaga2 terutamnya kepada wanita..


7 pok pek:

gulagulahacks said...

wah2..
nice info...

diba said...

hacks@just tuk kbaikan brsama;)

ahsfantasy24 said...

say NO to panadol!!!

peace~
(^_^)

diba said...

ahsfantasy24@ yezza! mkan herba2 je dh ckup..ehee

attoae said...

yg hospital punye p0m xbley kew k.dba....?????
herb xbesh... pahit... ;(

Mr_17 said...

panadol ni xbg pape effect pom cuma bile sakit kite mkn..jd mcm tabiat dh....klu amal sakit minum air, cnfrm ile sakit gk

diba said...

attoe@ lau adik2 brdik pnadol je mmg xley..he

mr 17@ tu la..asek mkan pnadol..lame2 xjd imun,,huk