20 August 2011

cuci-cuci tandas

kebersihan tandas sangat penting!

sekarang ni mesti musim-musim nak bersihkan rumah,mengecat rumah dan menghias rumah.perkara biasa la bila aidilfitri nak datang.tapi dalam rumah sebenarnya apa yang paling penting ialah tandas.bukan masa raya je.hari-hari pun kena bersihkan.baru selesa nak membuangkan.he tapi masa aidilfitri nanti mesti bersih.yela mana tahu tetamu datang nak tumpang toilet.jauh-jauh beraya then makan and minum, banyak pergi beraya pun melepas.kadang-kadang kita boleh tengok ciri tuan rumah tu kalau tengok tandas dia.sebab hari-hari pergi tandas kan.mestilah nak bersih, cantik, wangi and mybe berkilat-kilat.haha

pemutih

ok rasa-rasa korang mesti penat kan kalau nak cuci-cuci tandas ni.masalahnya setakat nak cuci mangkuk tandas tak pe kot.aha kalau tandas tu besar sekali bilik air.dinding-dinding tu pun nak kena bersih.lantai lagi la.betul tak.selalu toilet guna marmar kan.biasa marmar cerah plak tu.sebab tu kena bersihkan selalu.cara bersihkan tandas selalu guna apa?sabun kan.lepas tu berus-berus kadang-kadang ada yang tak hilang betul tak.cuba korang nak jimat masa or tenaga try satu cara ni.selalunya kat rumah mesti ada 'clorox' kan..biasa diba panggil je camtu.bahasa biasa dia pemutih.kan kalau nak rendam baju putih or telekung ke mesti guna pemutih bagi dia hilang kotoran degil.apa kata korang guna gak untuk toilet and bilik air.lepas korang rasa dah berus then kotoran degil tak hilang.korang curah 'clorox' tu kat tempat-tempat yang sepatutnya.tinggal dalam 15 - 30 minit.then korang berus and bersihkan.insyaallah boleh bersih and berkilat.lagi-lagi yang marmar yang kale cerah.if korang ni jenis malas sangat nak berus-berus bersihkan toilet bolehlah guna 'clorox' .lepas curah bilas ckit je.he selamat mencuba ye('',)


p/s : 10 ramadhan yang terakhir.manfaatkan ~

15 pok pek:

Encik Psychopath said...

I'm not excited bout raya. But selamat hari raya in advance :)

myhatiku said...

lepas bace entri nie rase nak berus tandas pulak..he;p

nice sharing..thanks :)

ILA HonEyBuNNy said...

ne guna apa tah....ok jugak mama beli tu...

memang penat la cucu tandas neh....hari2 kena cuci tau..ehhehe

diba said...

@Encik Psychopathmmg advance la u,,hepi aldilfitri too;)

diba said...

@myhatiku g cuci jgn xcuci..hee

diba said...

@ILA HonEyBuNNy tau xpe..hri2 kot..pnat la,,huk2

Ieqa Swetluv said...

nice tips.. boleh la ika cuba pasni hehe

EpoLღKekunangpelangi said...

Nak tahu tuan rumah tu pengotor atau tak, tengok pada tandasnya. huhu ;p

ahsfantasy24 said...

Jom cuci tandas,
cuci hati sme! ^^,

diba said...

@Ieqa Swetluv orait ika..sila cuba;)

diba said...

@EpoLღKekunangpelangi betul2 stuju sgt..sbb tandas tu dia hari2 guna;)

diba said...

@ahsfantasy24 yup..bia hti bersih n suci gk;)

♥ LULU ♥ said...

tndas oh tandas..hehe

diba said...

@♥ LULU ♥ lau xdr tndas..xidup kite kan..hee

Anonymous said...

selalu cuci toilet seminggu skali..ni dah pegnen sebulan skali pun payah..lebih2 kandungan dah besar..kecian tandasku..org yg guna lagi kesian..ahaahah