01 November 2010

rizom nelumbo nucifera


♬ Oh teratai bunga indah
Engkaulah pujaan hatiku
Telah lama aku rindukan
Wahai teratai bunga indah ♬

pernah dengar tak lagu ni..cuba ingat siapa yang nyanyikan..ehee tajuk lagu ni TERATAI..
just sebagai set induksi pada hari ini ye~~

Teratai / Nelumbo nucifera / Lotus / indian lotus, sacred lotus / bean of India / pokok lili air

hari ni rasa nak tulis pasal pokok teratai sebab teringat kat masakan ibu yang pernah memasukkan rizom teratai sebagai salah satu sayuran dalam masakan.gaya macam budak sains sangat plak.rizom ni juga dikatakan sebagai ubi teratai.pelbagai jenis lagi bahagian pada pokok teratai ini boleh dimasak dan berkhasiat.

sayur campur masakan ibu,yang berlubang itulah rizom teratai

namun pada bahagian rizomnya ini adalah lebih berkhasiat berbanding bahagian yang lain.Menurut buku Vegetables for Health and Health, rizom segar lotus mengandungi 80 hingga 85% air, 10 hingga 12% karbohidrat, 2 hingga 3% protein, 0.5 hingga 1% fiber, asid askorbik, riboflavin, kalsium dan thiamine.

rizom /ubi teratai

Walaupun teratai dikatakan berasal sama ada dari Timur Tengah atau India, yang jelas, kebaikan teratai menyebabkan populariti tumbuhan akuatik itu tersebar ke seluruh dunia. Orang Jepun dan Cina antara yang sudah sekian lama mengeksploitasi nikmat kesihatan teratai.Dalam buku Vegetables for Health and Health juga menyatakan, daun teratai baik untuk merawat cirit-birit, pening dan demam manakala bunga teratai baik untuk merawat pendarahan dan impetigo (jangkitan kulit kerana bakteria). Tidak kurang menariknya bunga teratai juga didakwa baik untuk kaum lelaki kerana ia merawat ejakulasi pramatang.

potongan ubi teratai

Sementara itu, antara khasiat yang diberikan rizom teratai kepada tubuh termasuklah pendarahan usus, kolera, cirit birit, pendarahan hidung dan demam. Kemampuan teratai merawat beberapa penyakit itu dikaitakan dengan fungsinya yang menghilangkan panas dalam tubuh.

Salah satu kegunaan biji dan rizom teratai ini ialah menghilangkan panas dalam tubuh. Tetapi pengambilannya tidaklah boleh terlalu berlebihan kerana ia tinggi dengan protein.


fakta teratai diambil dari sihatselalu.com

p/s: rasa dia ala-ala sengkuang juga..nak rasa masaklah sendiri('',)

14 pok pek:

Rozuan Ismail said...

oh..nucifera yg ku cintai..haha.. saya taw itu nama saintifik utk teratai..i need to memorize it sbb ambk subek taksonomi..

hans said...

owh
boleh makan rupanya
macam rebung plak bentuk dia
hohoho
thanks sharing

P/S : Kepada Pencinta Kucing: Dapatkan Stiker Pelekat Kereta Yang Eksklusif Khas Untuk Cukai Jalan Daripada Papa Hero

Seri said...

'teratai layu di tasik madu'hehe

diba said...

@Rozuan Ismail
wah..beshnyr..amek taksonomi..hee bgus2 igt, kan nk exam;)

diba said...

@hans
came2..hee ley je mkan..bnyk khasiat..jg lupe cube tau!he

diba said...

@Seri
aha..set induksi len kli lau psal teratai;)

Bazz Rianne said...

memula,tgk gambar ubi teratai yg bwh tu nmpk cam pisang

patuh bile tgk potongan rizom yg putih tu cam keropok roda plak!

ksimpulannya:ko kena bg aq rase ni!

A+z+i+E = AziE said...

oh... mcm tu bentuk dy.. slalu tgk yg da slice.. cm pisang lak...

Mr_17 said...

klu diba masah, lg sedap kot

white rose said...

diba...
rindunye...

lama dah tak singgah blog ang...

akak dah tukar link le...
lupe nak bgitau...

sowi ek

diba said...

@Bazz Rianne
aha..lau kt cni kopok roda dlu la ak bg ko ase!

diba said...

@A z i E = AziE
yup..skli pndg nmpk cm pisng..he

diba said...

@Mr_17
of coz..nnt sy msak bwak g besut..he

diba said...

@white rose
rndu akk gk.

oo yeke..xpe nt diba check ek