02 May 2009

satu sen je..


wah..dekat seminggu lebih tak post entri..tak tau lah..cam tak sempat je..padahal malas..hehe

teringat plak..dalam week ni asyik jumpe duit sen je..kemas-kemas bilik jumpe duit sen..jalan kat koridor jumpe gak..dalam kete memang pun ada..hahaha penting tu nak bayar tol..eceh
kadang-kadang kita macam tak kisah kan duit sen tu..sampailah duit syiling seringgit pun tak ada dah kan..sekarang kita biasa pegang duit 20 sen,10 and 50 sen.tul tak.tapi kadang-kadang 50 sen pun jarang gak..kalau jalan-jalan kat shopping complex nak timbang berat pun payah nak cari duit sen..wah berguna gak duit syiling ni..duit syiling or duit sen..sama je lah kan..hehehe

bukannya apa..rasanya sekarang saya tengok masyarakat kurang menghargai duit syiling ni..nampak kalau duit kertas je berharga.kalau duit syiling macam tak pandang je kan.jumpa kat mana-mana pun buat tak peduli je kan..cuba jalan-jalan jumpa duit kertas rm10..mesti nak tengok betul-betul kan..padahal kalau tak ada satu sen,mana boleh jadi rm10 tu..hehehe


cute tak tabung ni..heeee~

kalau sekarang kita dapat hadiah tabung..rasanya kita guna tak tabung tu..huhu mesti kosong je kan..rasa kalau guna tu macam budak-budak sekolah rendah..hehe.sebenarnya susah sangat nak pupuk amalan menabungkan.bukannya nak menabung,nak berjimat cermat pun payah.sekarang umur-umur remaja ni kira tabung tu bank la kan..wah tak ada duit tinggal cucuk kat mesin ATM,cuba orang dulu yang simpan duit dalam tabung kena pecahkan tabung..huhu

saya lihat pun sekarang ada penubuhan konsulton bagi penasihat kewangan..ini menunjukkan betapa ramai masyarakat kini tidak mampu menguruskan kewangan sendiri..betul tak..macam-macam perlu dibiayai dan diuruskan.sehinggakan ada yang mengalami tekanan untuk menguruskan kewangan ini..kereta,rumah,anak-anak,sekolah..eceh..macam lah saya dah berpengalaman..hehehe..ni cuma daripada pemerhatian saya

apa yang saya ingin katakan..apabila jumpe ke terjumpe duit syiling..simpanlah dan hargailah..walaupun nilai nya kecil..tapi boleh menjadi besar,,kumpul banyak-banyak boleh belanja kawan-kawan..hehehe kalau beli purse tu..beli lah yang ada bahagian wang syiling..eceh..ikut pilihan masing-masing lah..yang penting duit tak hilang..huhu

p/s :sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit..hehehe

5 pok pek:

naddysh said...

nad pon jrg gne duit syiling
dh penoh dh kt dlm laci meja tuh!
huhuuh

nway
kiut tabung!
selalu korek tak???

hehehhe

zaradgreat said...

hahahaha
weh
tabung ko same ngan tabung aku!!!

WhoSign said...

syiling2 ni wat beli choki2 ker, gula2 ker.. sedap jgak.. huhu

Geekspro said...

Syiling 50 sen nampak kecil di mata mereka yang hidup mewah dan kaya raya akan tetapi di mata mereka yang miskin betapa besar ertinya...

Macam juga nikmat Allah akan dipandang kecil di mata mereka yang tidak ada sifat syukur dalam diri akan tetapi dipandang besar pada diri mereka yang mempunyai sifat syukur..

i_m diba said...

to nad: xslaloo korek tbung 2..hee
xpr lah..asal simpan je duit syiling 2..jgn sepah2 sudh,huhu


to zara: yeke same?weh..kale ungu gk ke?ak nyr ni hdiah bufdy mmbr ak bg thun lpas..hee

to husain: la..choki2 je ek,xhbis2..hehe xelok lah

to geekspro: ye btul2 ape pn yg kite miliki...kita kne brsyukur diatas nikmat kurniaanNYA..walaupun sdikit..thnxs geekspro