26 September 2011

suka jual ikan


agak-agak secara jujur dalam diri kan, suka tak dengan orang yang jual ikan?? haa mesti kata tak suka, tak de klas la..haa tapi kan sebenarnya orang yang jual ikan kat pasar tu paling besh kot.kalau diorang tak ada macam mana nak dapat ikan then nak makan ikan sedap-sedap.ahaks feberet fish. siakap! aiyaiyai..tapi kan yang jual ikan itu tak apa lagi.tapi kalau 'selfish' good bye la..aiyaiyai..kadang-kadang perlu juga kan kalau nak selfish dalam diri, tapi jangan la sampai melampau-lampau dengan trademark 'i love myself + thats all matters' hello..! kat dalam dunia ni, bukan kita hidup sorang-sorang.kalau tak  hidup la dalam hutan kan..aiyaiyai.





apa yang buruknya kalau kita 'selfish' or pentingkan diri sendiri yang sangat tinggi,akan timbul perangai-perangai yang tak manis yang lain.dengan kata lain perangai yang orang lain tak suka.aiyaiyai.yang paling nampak sekali, kedekut la.Ya Allah jauhkan la sifat itu dalam diri ini..Ameen. jangan la sampai nak jadi terlalu berkira tambah-tambah kalau kita hidup dalam ramai-ramai. keluarga di rumah, kawan-kawan di asrama, ngan laki or perempuan masa hadapan, or dengan siapa-siapa sekalipun.jangan sampai sifat pentingkan diri sendiri itu menyebabkan orang lain tidak suka or dengan kata kasar benci, menyampah etc.bila kita dalam sesuatu kelompok tu.. sharing is caring right? even dengan pasangan sangat-sangat sharing dengan yang lain-lain pun perlu kan.ayaiyai.cakap-cakap ni pun tuk diri sendiri.kita manusia biasa.sesiapa pun tak ada yang sempurna tapi cuba untuk menyempurnakan diri sendiri dan memuaskan hati orang lain semampu yang mungkin.apapun saling menghargai antara satu sama lain tu pun perlu! ayaiyai

cara penilaian seseorang itu memang berbeza tapi kita yang hidup ni orang lain yang dapat menilai kita daripada kita menilai diri sendiri.antara cara penilaian seseorang itu:


HALO EFFECT- kecenderungan mengambil sesuatu sifat di dalam diri individu sahaja, sekiranya sifat baik positif la, kalau negatif, sendiri mau ingat la!!

LACK OF OBJECTIVE-  penilai tidak tahu objektif yang hendak dinilai!, ni lagi susah, nampak je salah orang lain!

PERSONAL BIAS- pilih kasih, sikap penilai yang berat sebelah, tidak melakukan penilaian secara telus!


p/s: ayaiyai..ayaiyai...great song! ce teka?? 

13 pok pek:

Mr_17 said...

perangai "jual ikan" ni memg teruk r.....arap2 x jadi la "penjual ikan " nie kan

diba said...

@Mr_17 insyaallah...hrap kite xkn ade prgai tu,,mmg truk la..ayaiyai

Umie Artoqiemie said...

haha. klaka bila dimalaykan.. tak suka ar org jual ikan ni.. ikut hati dia ja..

Ujang9897 said...

jual ikan tak best..mkn ikan pun tak best..=)


-org jual ikan ni kwn2 pun tak suka..=)

syieda_joy said...

harap-harap kedai ikan die bankrup..haha.. xda la die jual ikan lagi ^_^

Isteri Encek Bard said...

biasanya orang yang jual ikan ni cam tak da hati dan perasaaan jer pada IEB

budakijaupendek said...

hehe, nice entry.
selfish ni hanya layak duduk dlm hutan je sorang-sorang.
tak payah bercampur masyarakat lain.

Miss A said...

mula2 ingat entry ni pasal jual ikan, rupenye pasal selfish.. hahaha...tapi betul la keliling kita memang ramai org selfish..jgn kite jd mcm dorg sudah.. hoho

diba said...

@Umie Artoqiemie sje je nk dmlayukan,hee btul2 ikut hti dia je..hehe

diba said...

@Ujang9897 mmg org xsuka..so jgn jd mcam tu..uhu

diba said...

@syieda_joy a;ah..kne robohkan ag kdai dye..haa

diba said...

@Isteri Encek Bard yes..tepat skli..xdr perasaan..kdg2 smpi adab pn xdr..

diba said...

@budakijaupendek kat hutan pn..ase rimau pn xnk kawan ngan dye..haa