30 March 2011

dinner apa lagi??


malam ni nak dinner apa ye?balik dari aktiviti koko kat sekolah ni keletihan jugak..tapi kalau nak fikir lagi dinner nak makan apa pun letih..tu la nak makan pun susah..cuba bagi idea ckit readers blog dibaviolet ni..he duduk rumah sewa ni bukan malas nak masak tapi kurang rajin tu adalah la sebab keletihan kan..he nak masak apapun rasa dah tak ada idea..padahal kalau kat rumah ngan family, ibu masak apa pun..sama dengan semalam pun sumbat je..ahaa betul tak..cakap je la nak ibu yang masakkan betul tak..ahaa dah besar-besar ni duduk rumah sewa tak boleh macam tu..cukuplah dapat balik rumah family setiap minggu..jangan jeles..hee

tapi kan dinner yang bagus kan sebelum maghrib..sunnah nabi kan..kadang-kadang dinner awal gak..tapi nanti malam ckit dah lapar balik..kan3x  tu yang selalu makan area dekat pukul 9..jom kita terjah amalan pemakanan yang mengikut sunnah ye!


 * Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih 
    dahulu, baru makan nasi.



* Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.

Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam  
  dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak 
  memang sulit.. tapi, kalau tak percaya? Kesannya tidak dalam jangka 
  pendek?. Kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti.ha..dengar tu!

* Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat  
  mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.




p/s: tetiba rasa nak makan subway plak! sapa nak belanja??ahaha

Photobucket

4 pok pek:

BazzRianne said...

wah!subway! besh2

aq da lepas gian minggu lepas slpas bbulan2 menahan rasa..
tp x cukup nak lg!

ticnube said...

diet...?? hahahha... hadeii la.. beta pe la ssh nak die..

diba said...

@BazzRianne
weh..xajk..haaa
xpe mlm ni ak mkn oblong...ala2 subway dh...haa

diba said...

@ticnube
diet pmaknan shat la...he