10 June 2009

keharuman yg menghilang

perfume kew?wangian ape yg harum tu..semua tu haruman buatan manusia..huhu mcam2 ag yg harum salah satu daripada nya..haruman dari buah-buahan..durian and kuinin..ahaks tu pun tuk sape2 yang suka boleh la kate harum.kalau yang memang alergi and anti ngan dua jenis buah ni..mesti kate busuk..hukhuk ish2 hilang satu nikmat kalau sesiapa yang tak suka makan dua jenis buah ni..tapi biasalah tu mesti ada buah yang kita kurang atau tidak minat..




apa yang saya maksudkan menhilang kerana keharuman dua buah ini tidak lagi dapat dibau..baru-baru ni saya telah pulang ke kampung yang terletak di kawasan Parit Sulong dalam daerah Batu Pahat, Johor Darul Takzim..sewaktu di sana saya sibuk melangsaikan durian2 yang ada kat sane..wah masa tu..sedap nya lah bau...suka sangat bau durian..tambah pula buih kuinin pun ada...suma nyr fresh dari pokok..yela lepas dengar bunyi jatuh..terus pegi tengok bawah pokok..maklum lah kebun pun belakang rumah..cuma dipisahkan dengan parit yang jernih airnya dimana tempat saya bermandi-mand asewaktu kecil dahulu eceh..


tak tahulah nape semangat sangat maybe sebab dh lama tak makan durian kot..hehe semua ahli keluarga ayah, ibu, adik2 semangat nak makan durian..hehe setiap kali makan buah durian jd pncuci mulut..huhu memang semerbak je bau durian..heee apapun alhamdulilah dapat balik kampung dan membuatkan nenek dan atok lebih gembira dalam cuti sekolah ini..but now saya dah pun balik ke selangor kerana ayah tidak bercuti lama dan adik pula ikut tusyen..hukhuk hilanglah bau-bauan yang harum dari kedua-dua buah tersebut...daaa~


p/s: makan lah buah-buahan tempatan~

16 pok pek:

WhoSign said...

oo.. kat parit sulong ker..
dekat gak r dgn kg..
kg ana kat ayer itam..

tp, tak sempat lg nak balik kg.. xtau la ade ke tak durian kat sekeliling umah atok tu.. memang kene bedal jgak kalo cucu die ni balik.. huhu
cucu die yg sorg ni memang hantu buah.. atok pn cam tau2 jer.. ri tu die kirim manggis.. sedap3x

Geekspro said...

ni golongan peminat fanatik durian la kiranya ek...

i_m diba said...

diba > whosign
oo..kt ayer itam..la sllu je ana g sne
kt bnyk jual bntal2..hee
nape xblik kg..smpt ag ni,cti lme ag
bese la tu..atok msti m'mahminya cucu2 die..hee

diba > Geekspro
a'ah..leh la kate pminat durian..hee;D

dzulhakim baharom said...

"sewaktu di sana saya sibuk melangsaikan durian2 yang ada kat sane"

wah. sibuk benar ye =D

dah lama tak makan durian.

WhoSign said...

huhu.. sebut2 sal durian terrruuusss ad org bg durian.. huhu.. dpt merasa..

i_m diba said...

diba > dzulhakim

hehehe...cbuk mkan mcm2 gk lh..especially durian..eceh;p

diba > whosign

ai husain,atok kirim durian plak ek dri kg..hee

pencari sejati said...

waaaaa....
sedap nyer durian...

nk gk..
haha..

tp org kate..
durian yg sedap kat penang..
kat balik pulau

sampai cina dr singapura pun sanggup dtg ke penang nk durian...

penah rase durian kat sane..
mmg sedap...
fresh dr ladang...
hohoho

Bazzstary said...

laa..kg ko kt parit sulong ke?

dekat laa...

i_m diba said...

diba > pencari sejati

yeke..xtau la plak
rse sblum ni..pnah rse durian pling sdap kt perak..huhu
ooo sllu g penang kew,sonok lah dpt mkan durian sedp..msti bau die wangi kn..hee~

diba > bazzstary

ape nyr yg dekt..kg ko kt sne gk kew?
jhor gk..xtau plak ak..huhu

Bakal guru said...

untung dpt mkn durian kg...huhu..kita mkn durian siam jer.huhu

i_m diba said...

aii..nape xsdp kew durian siam 2..huhu

Nur Hidayah said...

amik award kt blog yaya

Izzuddin Akmal said...

sedapnyer duriann...uish terliur ayaq liur..

i_m diba said...

izzudin p la amek kt pkok,,hee
xdr p ptik kt psar.;p

fanana said...

parit sulong?
aritu g sana umah pak cik
kmpung kat b.pahat gak
kat hospital

i_m diba said...

a'ah..kat sne
oo..dkat ngn hospital..ek
sllu gk g sne
umah spupu..kt peserai..hoho~