18 June 2009

cikgu! betul ke??

kalau nak diikutkan sekarang ni..student2 kat sekolah sibuk mendapat markah ngan keputusan exam pertengahan tahun mereka..macam2 reaksi guru dan murid2 masa dapat markah..mungkin ada yang boleh dibanggakan dan mungkin ada yang menyedihkan..tapi takpe lah..baru pertengahan tahun..ada lagi peluang pada akhir tahun nanti..hehe


macam2 reaksi ni..ada juga student2 yang tak percaya dengan markah diorang..huhu.baru-baru ni ada seorang student darjah 3.student tu berada dalam kelas keempat daripada lima kelas..suatu hari ni..guru sainsnya masuk ke kelas dan memberi kembali kertas exam sains diorang..sampailah kepada giliran student 'x' ni..gurunya pun memanggil " 'x' markah kamu 72%"..

student tu pun pergi ke hadapan kelas dan memberitahu cikgu! betul ke??banyak betul!!....hahahaha kedengaran rakan-rakan sekelasnya mentertawakannya..student itu hanya tersenyum..gurunya hanya berkata "yela..ni kertas kamulah.." dalam hati guru tersebut ada perasaan pelik juga.then student tu berkata lagi "tapi cikgu macam bnyak sangat je.." sambil bibirnya tersenyum..gurunya bertanya " markah pelajaran lain kamu berapa"..student tu menjawab "saya xingat sangat cikgu, xsilap saya matematik saya 38%" kedengaran kembali rakan-rakan sekelasnya ketawa.

maka guru tersebut menyemak kembali kertas exam student 'x' tersebut..tapi akhirnya kertas tersebut dipulangkan kembali kepada student 'x' tersebut tanpa perubahan dan berkata "yela..ni memang betul markah kamu..baguslah! kamu ni.." guru tersebut tersenyum sahaja.student 'x' tersebut kembali ke tempat duduknya sambil tersenyum sipu~;D

kisah ini diceritakan oleh guru tersebut kepada saya..sebagai renungan bahawa pelbagai kerenah student kita akan temui nanti..orang kata sabo je lah..hehehe sabar separuh daripada iman..

14 pok pek:

Bazzstary said...

wah kisah benar la ni?
hehe

Iqakiko said...

adekah guru tersebut ibu anda?ngee~

Bakal guru said...

hahaha..kadang2 pelik jgk ngn situasi gni sbb dlu sy pnah alami nye...hehehe..add math la..xpnah hayat lulus n last skali time spm dpt A..terkejut sgt sapa xterkata

i_m diba said...

diba > bazz

yeah!mmg bnar..bru dceritakn smlam..huhu~

diba > iQakiko

hahaha..bijk sngguh,btul dh tu..kt mak2 kite lah;p

diba > bakal guru

alhmdulilah..dpat A gk..brkat tawakal tu..keep it up ye;D

asrar said...

budak2 g2la....ragam murid..2 blom ko jadi cikgu..

i_m diba said...

diba > asrar

tu la psal risau gk..kang ak jd ckgu sume mark 100% ahaks;D

diba > iQakiko

hahaha..bijk sngguh,btul dh tu..kt skul mak2 kite lah;p (pmbtulan)

DzuLagiL said...

salam,
perkongsian yg baik

i_m diba said...

diba > dzulagil

wsalam..maceh sudi bace;D

Izzuddin Akmal said...

menarik cerita ni..olahan cerita yg baik~
gud job diba!
harap2 leh cerita kat anak2 murid awk yer pasal cerita ni..hehe

i_m diba said...

diba > izzudin

maceh..izzudin..sje je nk kongsi;D

Izzuddin Akmal said...

bagus la murid tu ade peningkatan dlm exam..hehe

fanana said...

mcm2 ragam budak2 ni
eheh

i_m diba said...

bese la tu..dh nme pn manusia..hee~;D

ayisy said...

huhu... nnt ntah cmne la anak murid aku... jgn ada yg buang air kat kelas sudeyyy... :p