25 March 2009

ringgit Malaysia 25.


hari ni aku pegi ke suatu tempat ni..so sesampai nya di sana aku pun mencari dimanakah kekosongan parking..huh nasib ku baik sebab tak ramai orang..huhu

masa aku jalan-jalan nak cari parking tu...terlintas dibenak fikiran ku,kejadian yang menimpa diriku pada bulan lepas..huhu pasal parking ni la...haha..

satu hari aku pergi ke sebuah shopping complex..wah ramai orang..maklumlah hari ahad kan.aku pergi saje-saje nak jalan,hehehe agak lama telah berjalan ni..masuk lah waktu solat..aku pun bergegas ke surau untuk solat.argh!lapar, terus rasa selepas solat tu...maka aku pun bergerak ke tempat makan yang sesuai..hehe

tiba-tiba aku memeriksa dimanakah kad parking ku..huh cari,mencari,tercari-cari,bercari-carian tetap tiada di dalam beg dan pocket ku..alamak! camne ni..aku pun bertanyakn kawan-kawan ku..dan sama-sama terus cari,mencari,tercari-cari,bercari-carian dimanakah kad itu..malangnya tiada juga

belum sempat sampai di tempat makan yang sesuai aku pergi semula ke kedai-kedai yang aku masuk terutama kedai pakaian berjenama 'G' kerana aku lama duduk disana sehinggakan membeli..haha namun tiada juga

aku boleh kata bertawaf kat dalam shopping complex tu...dengan rasa kelaparan bersama kawanku...aku mengambil keputusan mengadu di kaunter pertanyaan.."how can I do if my card parking was lost"...wah speaking plak..padahal bukan betul sangat.. haha

aku pun bersama kawan yang setia ini menuju kearah pusat pengurusan parking di shopping complex tersebut.tak silap tu lah namanya yang ditranslate dari bi ke bm..mula-mula aku dengar macam KLCC singkatannya..aku tergelak juga..hee

sesampainya disana..aku pun bertanya tapi dalam melayu je lah "camne ek lau kad parking hilang?" camtu lah..huhu ada plak pegawai kat sana tu gelak dan berkata if beli baru bayar ringgit Malaysia 25..aku buat tak tau je..aku pun mintak kurang dengan saje-saje.aku ingat pegawai tu main-main..hehe yela dengan gelak..rupanya aku tengok kertas maklumat memang ye!

wah!tak boleh jadi ni..aku tetap cari,mencari,tercari-cari,bercari-carian kad parking tersebut ..buat sekali lagi tawaf..rasa ni memang penghabisan,huhu pastu pergi ke kereta,cari,mencari,tercari-cari,bercari-carian kad paking tu lah..tapi malangnya tak jumpa juga..aku pun dah kelaparan sangat.

oleh itu aku tetap mengambil keputusan untuk membeli sahaja kad yang baru dengan harga ringgit Malaysia 25.huh sungguh mahal.padahal bayar parking hanya rm1.50...memang jauh beza sekali..selepas itu..aku pun menikmati makanan yang dibeli berharga rm5 dengan perasaan yang agak sedih..huhu alhamdulilah..makan tetap nikmat..hehehe

selepas kejadian itu..aku akan sentiasa memastikan kad parking aku dalam keadaan yang selamat...ceewah! mungkin ada sesetengah pihak menganggap ringgit Malaysia 25 itu sedikit sahaja..tetapi aku rasa tidak berbaloi dengan keadaan aku tadi..apakan daya peraturan tetap peraturan..kalau tidak aku tak dapat balik hostel..hehehe ringgit Malaysia 25 tu pergi balik umahku dari hostel pun cukup..hehehe

*p/s: jaga lah kad parking anda dari saat menerimanya...huhu

8 pok pek:

WhoSign said...

huhu.. sedih3x..
kad keselamatan pun baru rm8 jer..

tapi, xleh amik kad baru ker? tekan lagi sekali kat tmpt masuk tu.. ke ad guard die?

Ibnu AbRaawi said...

sama harga dengan denda
jika kehilangan kad matrik UKM
rm25

kalau saman,
berbeza-beza kadarnya
semester saya dah kena dua saman
tak bayar lagi
tak nak bayar sebab pakguard 'bias'
birokrasi sangat
lecturer parks kereta merata-rata xpe
students park moto sekejap untuk hal penting pun kena saman
ditegaskan sekali lagi moto

sabar jelah
(dalam hati mencarut2 pd sistem birokrasi UKM)

huhuhu~

i_m diba said...

>>ibnu abrawi: ooo..kat ukm cm2 ye..leh tahan ek..biasalah lah..msti ade birokrasi mcm tu..erm..sian golongan yg tertindas

>>husain:a'ah..kad keselamtn ag murh,hehe
la..tak terfikir plak nak amek yang baru..tapi masa tu parking pun kat tingkat 5..rmai org kn,wah nk turun tingkat 1...huh jenoh gak 2..hehe

Ibnu AbRaawi said...

itu lah pasal diba
sepatutnya kebajikan pelajar dijaga
ni tak
dah la pelajar xda sumber kewangan sendiri
duit ptptn mana lah cukup (mungkin cukup2)

kadang-kadang pelik pun ada
pakguard berlumba2 sesama mereka utk mengeluarkn saman trbyk
mungkin senang naik pangkat kot

hohoho~

aziee said...

wawa.. cian nye ko diba... rm25 tu.. kalo aku mkn seminggu pon lebih ag tuh.. huhu..
xper.. bertabah la yer.. cobaan...
tu la, kalo ko belanje aku pon x smpai rm25 kan, hihi...

i_m diba said...

wah2..prli aku nmpak..nak suh ak blanje ek
hehehe
tggu ye!

aziee said...

yeh, aku tunggu!!
wah.. x caye aku nih.. tape2, akan ku tunggu mu samapai bile2.. hihi..

i_m diba said...

ok..beres anytime but time duit bnyak..hee~