27 August 2009

sukar ditahan


apa yang susah sangat nak ditahan ni..huhu biasalah berkaitan dengan rutin harian kita setiap hari..tambah2 plak sekarang bulan ramadhan mesti duduk rehat2 mata mudah aje nak terlelap kan...sebelum tu mesti menguap bnyak kali pastu sedar2 aje dah tersedar dari tidur..malam2 plak nak solat terawikh 20 rakaat..huh sedar tak sedar kadang kita terlelap time solat kan..tengok orang lain menguap kita plak ngantuk..biasalah kan..rasa semua penah mengalaminya..lagi2 yang pernah duduk hostel 3 tahun or 5 tahun time sekolah dulu..selalu sangat kan menguap dalam kelas,menguap dalam surau time ceramah..hee apa kurang nya sekarang pun kalau time kuliah..tu yang malas nak datang kuliah, kesian kat lecterur time nagaja student dia menguap2 lah..pastu tertidur..eceh~
tapi sebenarnya perasan tak bila seorang menguap orang lain pun ikut menguap juga? Penyelidik menyatakan dalam 40-60% orang yang tengok gambar orang menguap akan turut menguap. Kalau baca perkataan "Menguap" pun kadang2 boleh buat orang ikut menguap. Bukan manusia saja yang menguap.. Binatang pun menguap juga. Kalau korang tengok kucing yang korang pelihara tu ke, boleh nampak kucing tu pun menguap2.huhu

Kenapa kita menguap?
Penerangan saintifik menyatakan yang kita menguap disebabkan oleh keperluan fizikal kita. Selain daripada kepenatan, kita juga menguap kalau darah kita kekurangan oksigen. Ada juga teori yang menyatakan menguap dapat melaraskan suhu badan kita. Sesetengah orang berfikiran yang kita menguap kalau kita rasa bosan.(contoh cam dalam kuliah;p)

Kepercayaan orang dahulu kala
Ada juga terdapat kepercayaan yang berasal dari Greeks (tak boleh percaya sangat kot) yang menyatakan kita mesti tutup mulut bila menguap untuk elakkan roh kita dari terlepas melalui mulut. Sesetengah orang pada zaman dahulu percaya bila seseorang tu menguap, dia akan ditimpa bahaya.

So kenapa menguap boleh berjangkit?
Bila kita lihat orang menguap, otak kita proses informasi dan informasi itu disalurkan ke brain circuitry yang menganalisis dan meniru gaya yang dilakukan oleh orang lain. Circuitry ini dipanggil “mirror-neuron system” kerana ia mengandungi sel otak yang special yang menjadi aktif bila kita membuat sesuatu atau bila kita melihat orang lain membuat sesuatu lalu meniru aksi orang lain.

Selain daripada pengajian itu, penyelidik membuat teori bahawa kejangkitan menguap ini dapat menolong kita berkomunikasi dengan kita punya level of alertness kepada orang lain. Dengan itu, kita dapat coordinate masa tidur kita dengan orang lain.



ada juga terbaca bahawa:
nabi Muhammad saw dan para nabi yang lain tidak pernah menguap. Sebagai satu sunnah, nabi ajar kepada kita supaya menutup mulut dengan menggunakan tapak tangan kanan, atau sebelah belakang tapak tangan kiri. Bila menguap, jangan sesekali mengeluarkan bunyi sebagaimana biasa yang dilakukan orang lain. Paling baik, ucapkanlah, istighfar selepas menguap..ha..amalkan lah selalu kn..

9 pok pek:

Bakal guru said...

wooow..fakta yg menarik skali..bace je pn, dh menguap..pnah dgr x, org menguap time maen bola...hahahaha

Iqakiko said...

pnah2!! iqa pnah main bola pastu menguap..mse tu bljr untuk amali Pj..hehe!

zaradgreat said...

hoho
menguap=contagious

IdzaRis79 said...

mmg betul..
macam berjangkit lak bila tgk org menguap...

Shahrul (Nama Sebenar) said...

diba,
betul tu pasal sunnah Rasulullah.
ada dalam hadis baginda.
tapi saya lupa plak which hadis.
tapi masa saya kecik-kecik dulu,
mak saya nak didik untuk saya supaya tutup mulut time menguap.
dia cakap "tutup mulut, nanti setan masuk mulut!!!"
alhamdulillah.
dah terdidik supaya tutup mulut bila menguap.

p/s: ilmu baru berkenaan mirror-neuron system. menarik. :)

diba said...

bakal guru n iqa: tgk gk la maen bola ape n cmne..hee

zara: hoho~;D

idza: a'ah kn..so nyr jgn tgk org mnguap..hee

shahrul: alhmdulilh..sbb tu kne dgr ckp mak kn~;D

I - s Y a said...

huh!! interesting facts. thanks for sharing. :)

sy folow kamu yea.

fndrocka said...

yeke menguap pun boleh berjangkit..?wah..kira menguap ni tuntutan psikologi lah gak..org menguap kita pun nak menguap..

miss oren said...

owh..sungguh berilmu sekali