11 October 2011

cuci gigi


diba : 'eh, ko g mane td siti??'
siti  : aku pegi cuci gigi..besh tau puas hati aku diba..ahha
diba : weh..aku teringin gak nak cuci gigi..ehe mesti bersih n putih ckit kan..
siti  : pegi je weh..g klinik kerajaan, isnin ngan rabu...tak rugi pn

perbualan suatu ketika pada tahun lepas.ikutkan dulu tak pernah pun dengar istilah cuci gigi..duduk kat maktab ni baru tahu pasal scaling a.k.a cuci gigi.baru-baru ni diba baru ada smangat nak cek gigi sebab ikut housemate cek gigi bongsu and dalam hati kata 'yeah..ni la peluang diba nak cuci gigi.mesti jadi putih ckit'ahaa..masuk-masuk bilik tu gemuruh gak.dah lama kot tak dating dengan doctor.haa lepas doctor cek-cek.


doctor : bagus gigi adik,jaga leklok and kekalkan.
diba    : dah ek doctor?
doctor : a'ah dah..he
diba    : tapi kan doctor,macam mana kalau saya nak cuci gigi,hee
            (masa tu baring lagi bawah lampu)
doctor : adik.. orang yang kena cuci gigi untuk buang karang gigi, adik punya   
            gigi tak payah dah elok.he
diba    : oo ye..tak boleh la ye.he

aha..malu je tyme tu.ada plak nak mintak cuci gigi.padahal orang lain takut kot.haa nurse-nurse ngan pembantu dalam bilik tu dah gelak-gelak dah.ceh..mentang-mentang mulut diorang bertutup.he ingat kalau cuci gigi tu boleh putihkan gigi, tapi bukan sebenarnya, untuk membuang plak-plak atau karang gigi.so lepas ni nak buang persepsi salah dalam diri ni.haha sebenarnya tak tahu sangat kot pasal gigi ni.padahal dulu ambisi kedua nak jadi dentist,he orait..kenapa sebenarnya kena cuci gigi and betul ke boleh putihkan gigi?ahaks


cuci gigi a.k.a scaling


Mungkin ramai yang terkeliru dengan maksud rawatan pencucian gigi. Ada yang ingat jika gigi mereka kuning, selepas dicuci gigi akan menjadi putih. Sebenarnya tidak. Rawatan pencucian gigi adalah bertujuan untuk membuang karang-karang gigi, plak-plak yang melekat pada permukaan gigi dan juga boleh membuang stain (tanda kotor) pada gigi disebabkan rokok, teh, kopi, milo dan sebagainya. Gigi yang semulajadinya sudah kuning tidak boleh diputihkan dengan cara ini. Kekerapan rawatan pencucian gigi ini bergantung pada individu, ada yang perlu membuatnya setiap bulan (selalunya org yang kuat merokok sehingga banyak stain pada gigi), 3 bulan sekali ( mereka yang mempunyai masalah tulang dan gusi ), 6 bulan sekali ( kebiasaan orang) dan juga setahun sekali ( mereka yang pandai menjaga gigi dan gigi bebas dari masalah).yang tak pernah cuci?haa sumber dari blog "gigi sihat senyuman menawan".ahaks yang penting gigi sihat, gigi putih pun belum tentu sihat..erkk..yeke..haa


p/s : sapa pernah cuci gigi hands up..hee

9 pok pek:

BazzRianne said...

saya!

dark_eky said...

bagus2..
x pernah..

miyuqiu said...

saya! setelah bertahun2 tak cek gigi, pegi la cuci. teruk kot gigi. gi kat swasta, dekat seratus abes. haha.

diba said...

@BazzRianne awak pnah ye??xtau plak..

diba said...

@dark_eky yup..xpernah mmg bgus;)

diba said...

@miyuqiu oo yeke..hee bese la tu..diba pn cek ni..lpas 3 ke 4 thun xcek..he

eeqa~ said...

eeiyyy! nak wat scaling jugak... klinik krajaan brape kena eyh? huhuhu :P

vsapphire said...

nice ;) info yg sgt berguna ...
cik diba penah tgk milkytooth x ;)
--->
http://mymilktoof.blogspot.com/

=)

Nazz@Purple said...

tak pernah wat lagi..tak bekesempatan..